Ambitionsniveauet og abstraktionsniveauet er helt oppe på den høje klinge, når 350 samfundsaktører i dag sætter skub i samtalen om, hvordan samfundet kan forbedres.
Det gør de til konferencen ‘Forandringskraft’, der bliver afholdt i Bjerringbro.
Initiativet til Forandringskraft er taget af de fire finansierende fonde, nemlig Trygfonden, Bikubenfonden, Realdania og Poul Due Jensens Fond, også kaldet Grundfos Fonden, der lægger hus til konferencen.
“Udgangspunktet har været at få så mange stemmer med som muligt, for når man taler om fremtidens samfund, er det vigtigt, at samtalen er bredt forankret,” siger Rie Odsbjerg Werner, administrerende direktør i Trygfonden.
Idéen til Forandringskraft er udsprunget af en efterspørgsel fra flere af fondenes samarbejdspartnere, tilføjer hun.
“Der er et behov derude, og flere steder er der allerede samtaler i gang om, hvordan vi forandrer samfundet, så dér hvor vi som fonde kan spille en rolle, er ved at skabe rammerne for sådan en samtale. Men det er vigtigt for os, at det ikke er en traditionel konference, hvor man sætter sig ned og bliver snakket på. Vi vil have alle med i samtalen. Derfor har vi valgt en form, hvor alle selv får mulighed for at bidrage,” siger hun.
Ud over de fire initiativfonde har en række andre organisationer bidraget til Forandringskraft, nemlig Altinget/Mandag Morgen, Tryghedsgruppen, Kunsthal Charlottenborg, Red Barnet, Akademiet for social innovation, The Footprint Firm, Institut for vilde problemer (Invi), , KL, Wela, KR Foundation og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).
Sidstnævnte fremhæver, at den åbne tilgang til problemløsningen er noget af det, der især gør Forandringskraft spændende for DUF.
“Det spændende er, at vi ikke præcis ved, hvad der kommer ud af mødet. Hvis vi vidste, hvordan man skaber store samfundsforandringer og løser en række store udfordringer, havde vi gjort det. Så det bliver spændende at se, om 1 + 1 giver 2, eller om der skal noget andet til. Det er en ny måde at gøre det på, fordi det er så bredt og ikke så temaspecifikt, så på den måde kan vi bedre lære noget af hinanden på tværs - både af sektorer og generationer,” siger Christine Ravn Lund, der er forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd og dermed repræsenterer de unge i civilsamfundet.
Program i tre akter
Programmet for dagen er delt op i tre akter. Den første akt starter helt oppe i helikopteren og handler om, hvor vi som samfund står i dag. Her vil der være oplæg og paneldebatter med både danske og internationale talere, heriblandt Derek Walker, der er ‘Future Generations Commissioner’ fra Wales, Karyn McCluskey, der er ‘Chief Executive of Community Justice’ fra Scotland, Jacob Bundsgaard, der er borgmester i Aarhus Kommune og næstformand i KL. Johanne Schmidt-Nielsen, Generalsekretær i Red Barnet, Bjarne Corydon, Adm. direktør og chefredaktør på Dagbladet Børsen, Sigge Winther, Direktør for INVI og Luise Faurschou, CEO for Art 2030.
Vi håber, at Forandringkraft bliver starten på nye samarbejder og ny læring, og vi håber, at der kommer nogle temaer ud af vores fælles møde, der kan arbejdes videre med efterfølgende
Rie Odsbjerg Werner – Adm. direktør, Trygfonden
Anden akt bliver mere konkret og består af seks parallelle temasessioner, hvoraf sessionen under overskriften ‘Hvordan understøttes systemforandring i Danmark’ dykker ned i, hvad de filantropiske fondes potentialer er for at bidrage til systemforandring i Danmark. Blandt andet stilles spørgsmålene: Hvad er de unikke roller, de filantropiske fonde og foreninger kan spille for at fremme systemforandring? Og hvordan nivellerer man magtrelationen mellem fonde og øvrige aktører?
Her er der langt op til rundbordssamtaler i mindre grupper, inden deltagerne samles i tre større workshops for at dele deres indsigter fra arbejdssessionerne.
Tredje akt afholdes i plenum og kommer til at handle om, hvad deltagerne kan tage med hjem og gøre i praksis.
“Vi håber, at Forandringkraft bliver starten på nye samarbejder og ny læring, og vi håber, at der kommer nogle temaer ud af vores fælles møde, der kan arbejdes videre med efterfølgende,” siger Rie Odsbjerg Werner.
De fire initiativfonde bag Forandringskraft lægger altså op til, at Forandringskraft ikke blot bliver en konference, men en bevægelse. I konferencens ånd har initiativgruppen dog valgt ikke at definere, hvad bevægelsen Forandringskraft konkret skal udmønte sig i efter konferencen.
“Det er da fristende at tænke det hele igennem på forhånd og lægge en plan for, hvad næste skridt skal være. Men vi har besluttet os for ikke sætte os ned og definere, hvad vi vil næste gang, fordi vi så ville blive en del af problemet. Så vi har valgt at tage vores egen medicin og være åbne for input – også i forhold til den videre proces,” siger Rie Odsbjerg Werner.
Forkvinde i DUF, Christine Ravn Lund, håber også, at den bredde og forskellighed der er repræsenteret i Bjerringbro kan bidrage til, at der kan blive skabt nye typer af partnerskaber, og at forskellige sektorer kan lære af hinanden og bidrage på tværs.
“Jeg er mest spændt på sammensætningen af mennesker, og hvad den bidrager med. Det er en meget bred deltagerliste. Der kommer nogle på 16 år fra blandt andet Danske Skoleelever, FDF og Ungdommens Røde Kors, og jeg er glad for, at vi har prioriteret at have unge med, som ikke altid har så tydelig en stemme. Det er godt at få deres input med, så jeg er nysgerrig på at blive overrasket over, hvad der sker, når vi bringer folk sammen på nye måder,” siger Christine Ravn Lund.